Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
opleidingen/cursussen
toertochten
tochtplanning
vaarregels en afspraken
onderkoeling
kleding en watertemperatuur
actuele watertemperatuur
getijdetabel Dordrecht
getijdetabel Moerdijk
getijdetabel Nederland
bediening Helsluis
bediening Ottersluis
bediening Spieringsluis
bediening Biesboschsluis
sluizen Nederland
neerslagradar
weer in Dordrecht
golven Hoek van Holland
waterstand rijn Duitsland
infocentrum binnenwateren
waterstand stroomopwaarts
waterbase
regels kanovervoer
techniek
werkzaam in de Biesbosch
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met googlefacebook icoon twitter icoon
Met het oog op kanotochten waarbij de kano’s of kajaks naar een ander locatie worden vervoerd, is het handig om te weten welk rijbewijs u dient te hebben voor het trekken van bijvoorbeeld de kanotrailer. Dit is in bijna in alle gevallen mogelijk, mits de aanhanger onder de toegestane maximum massa (TMM) van 750 kg ( aanhanger met lading) blijft. Normaliter moet het trekkend voertuig zwaarder zijn dan de aanhanger, maar bij een tmm van onder de 750 kg ( bijvoorbeeld 749 kg) mag het trekkend voertuig 600 kg wegen. Echter moet dit wel op het kentekenbewijs van het trekkend voertuig zijn vermeld. Er zijn auto’s waarbij op het kentekenbewijs een aanhanger gewicht staat vermeld van bijvoorbeeld 500 kg. In dit geval mag er slechts 500 kg worden getrokken met de auto.

Ook is het van belang om te weten hoever een kano mag uitsteken mag uitsteken vanaf de achterkant en de voorkant van de auto.

Uitstekende lading achterzijde en voorzijde voertuig tot 3500kg:
Indien de kano of kajak één meter uitsteekt gerekend vanaf de achterkant en/of voorkant van de auto geeft dit geen enkele beperking. Indien deze lengte meer is dan één meter, dan is dit voor een voertuig van minder dan 3500 kg niet toegestaan.

Dus bij een voertuig van 4 meter lengte mag een kayak/ kano van 6 meter lengte worden vervoerd op het dak van het voertuig.

Een markering dmv een rood/wit gearceerd bord hoeft niet te worden gevoerd.

Dit is van toepassing op de Nederlandse wegen.

Bron: www.overheid.nl
( wetten, wegenverkeerswet, voertuigreglement)

In het buitenland gelden andere regels met betrekking tot het vervoer van uitstekende lading, dit kun je op de site van de ANWB nalezen: www.anwb.nl/vakantie/landeninformatie/europa