Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
opleidingen/cursussen
toertochten
tochtplanning
techniek
werkzaam in de Biesbosch
inleiding
de sluiswachter
de gids en de herder
de journalist
de prostituee
de boswachter
de boer
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met google



facebook icoon twitter icoon
Creatief boeren op een eiland
door Godelieve Kodde
Keerwater juni 2010


Na de eerste dag varen tijdens het wildernisweekend arriveren we bij de boerderij van de familie Saarloos op de Vischplaat. Een nieuwe plek. We kamperen op de punt van het eiland.
Na het gebruikelijke ritueel van tenten opzetten, potjes koken, elkaar de loef afsteken met nog nieuwere handige kampeerhulpmiddelen en het stoken van een kampvuur lopen Martin en ik rond acht uur over het dijkje van onze kampeerplek naar de boerderij voor een gesprek met de boerin. We laveren langs koeienvlaaien, slalommen onder het prikkeldraad, lopen langs de pas aangelegde sanitairunit om uiteindelijk in de keuken van Jan en Ellie Saarloos te belanden. Het is lekker warm. Op onze onbeschutte kampeerplek is de wind allesoverheersend.



Sinds 1929 woont er een Jan Saarloos op de Vischplaat. De benzine kostte toen 1 cent, maar naar Drimmelen moest worden geroeid. Inmiddels liggen er heel wat motorboten rond de boerderij en is de familie Saarloos in het bezit van een eigen veerpont, de Elja. Met deze pont wordt twee keer per week een mobiele melktank naar de overkant gebracht.
De polder is 32,5 ha groot inclusief de dijk. In 1961 is Jan Saarloos hier geboren. Hij heeft drie zussen en nam als enige zoon de boerderij over. Ellie komt van de overkant. Wel van een boerderij. In het eerste jaar na hun trouwen bleef zij aan de vaste wal werken, maar na de eerste strenge vorst bleef zij ook op De Vischplaat.

Post
Wonen op een eiland heeft zo zijn nadelen. Alleen de oudste postaanbieder van Nederland brengt de post. Post van andere postaanbieders wordt uiteindelijk verzameld in een envelop en alsnog via de TNT bezorgd.
Je zorgt voor elkaar in de Biesbosch en houdt elkaar een beetje in de gaten. Komt de postbode later dan gebruikelijk, dan meldt hij dat. Je zou je anders nog zorgen gaan maken...
Het contrast van de zomer en de winter is groot. De zomer is levendig en druk. De winter is stil met twee volle vriezers en een grote kelder.
De auto staat aan de overkant. De familie Saarloos vaart zo'n 50 uren in de maand alleen al heen en weer naar de overkant. Leve de mobiele telefoon om boodschappen en op- em afhaalklussen met elkaar te combineren!

Creatief boeren
Je moet wel een creatieve boer zijn om op zo'n eiland te boeren. Jan en Ellie hebben 40 melkkoeien op het eiland. Uitbreiden mag niet vanwege de ligging in het nationale park. Vindingrijkheid is noodzakelijk om het noodzakelijke inkomen te verwerven.
Vroeger hadden ze schapen naast de koeien, maar schapen en schoolgaande kinderen ging niet samen. Te vaak kwamen hun kinderen in de lammertijd te laat op school. Op een avond zag Jan op de televisie een programma over Schotse hooglanders. “Die moeten we hebben”, zei hij tegen zijn vrouw. En niet veel later togen Jan en Ellie tussen het melken door heen en weer naar Groningen om er een paar te kopen. Aanvankelijk wilde Staatsbosbeheer de runderen niet op hun land. De jaarrondbegrazing van deze hooglanders pastte niet in het beleid dat voor de Biesbosch was uitgestippeld. Als proef mochten er 11 dieren op de Langeplaat. Gelukkig beviel dit goed. De runderen mochten blijven staan.
Inmiddels hebben Jan en Ellie zo'n 160 schotse hooglanders. Langzamerhand is de kudde uitgebreid. Konden ze er een stuk grond bijpachten, dan kwamen er ook dieren bij. Worden er teveel hooglanders geboren, dan worden de dieren geslacht voor de vleesverkoop. De Schotse Hooglanders moeten zichzelf immers kunnen redden en er is een evenwicht tussen het aantal dieren en de hoeveelheid vierkante kilometers die ze tot hun beschikking hebben om op te grazen. Op dit moment begraast de kudde de polders Lange Plaat, Kwestieus, Turfzakken, Lepelaar, Plomp en de Allards polder.

Adopteer een koe
De Schotse hooglanders levert vlees op voor de verkoop. Daarnaast is het mogelijk een melkkoe of schotse hooglander te adopteren. Middels een nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het wel en wee en twee keer per jaar word je uitgenodigd voor een bezoek.

Recreatie
Vroeger leefde het gevoel meer ''het is ons eiland en je blijft eraf''. Inmiddels moet je iets met de recreatie doen wil je je inkomen behouden. Gelukkig hebben Jan en Ellie daar ook lol in. Al vanaf 1961 kampeerden er scoutinggroepen op de vischplaat,. Inmiddels zijn er 15 losse kampeerplekken en drie groepsterreinen.
De Vischplaat is een prachtige plek voor een camping. Alleen per boot bereikbaar en dus heel erg rustig. Die kracht is tegelijk ook de zwakte. 90% van de kampeerders blijft maar 1 nachtje. Je moet dus nogal wat moeite doen om er te komen en kano's huren is behoorlijk prijzig.
Vanaf volgend jaar zijn Jan en Ellie dan ook van plan om zelf kano's te verhuren en mensen met de bagege en al naar De Vischplaat te brengen. Inmiddels is De Biesboschhoeve geselecteerd voor het project ''tien unieke overnachtingen op het platteland''. Volgend jaar verschijnt hier een boekje over.

Toekomst
De toekomst van de boerderij is gedeeltelijk afhankelijk van het beleid van het nationaal park. Een aantal jaren geleden was men de boerderij midden in het park liever kwijt dan rijk. Inmiddels vindt staatsbosbeheer vanuit cultuurhistorisch perspectief een varende boer wel aantrekkelijk. Zoon Jan zit op de HAS. Het is uiteindelijk aan hem om op een creatieve manier verder te boeren.

www.biesboschhoeve.nl